Roan paardenpak - Farmer Online - (2024)

De roankleur van het paard wordt als vrij zeldzaam beschouwd en behoort tot het gemengde type vachtkleur. In Rusland waren dieren met unieke kleuren erg duur, en als ze aan iemand werden gegeven, werd dat beschouwd als een teken van respect en diepste respect. Dit pak komt niet bij alle rassen voor, maar het Rn-gen is er verantwoordelijk voor. Het wordt geërfd via de vader- of moederlijn.

Roan

Welk pak wordt herkend als roan?

Het roan-pak wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van witte haren in de vacht van het dier, die geconcentreerd zijn in het rompgebied. Het hoofd en de onderste delen van de ledematen zijn meestal in de hoofdkleur geverfd: zwart, bruin, rood.

Het aantal witte haren kan variëren. Bij sommige vertegenwoordigers zijn ze gelijkmatig gemengd met de hoofdkleur, bij andere bevinden ze zich zonaal en vormen ze strepen en vlekken.

Voor mensen die de kleuren niet kennen is het bepalen van de kleur van een paard lastig, ze kunnen moeilijk een grijze kleur onderscheiden van een roan. Het fundamentele verschil is dat grijs haar van kleur verandert met de leeftijd.. De vacht van roan paarden blijft altijd onveranderd.

Aandacht! Paarden met een roankleur met zwarte benen en hoofd worden als bijzonder mooi beschouwd.

LEZEN Bekappen van paardenhoeven

Het Rn-gen is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van witte haren in de vacht, het is erfelijk. Als de merrie dit pak heeft, maar de hengst niet, dan heeft ze na de dekking in 50% van de gevallen een veulen met wit haar afgewisseld in de vacht.

Soorten roan-pak

Er zijn verschillende soorten roan-pakken. Beschouw ze:

  1. Baai Roan. Paarden met deze kleur behoren tot verschillende raslijnen. Bij dergelijke dieren zijn het onderste deel van de ledematen, staart en manen zwart geverfd en is het lichaam bruinbruin. Op dit deel van het lichaam is wit haar aanwezig. Ze groeien niet in het hoofdgebied.
  2. Roodschimmel. Het hoofd en de ledematen zijn geschilderd in een uniforme basiskleur, rood, en het lichaam lijkt lichter door de aanwezigheid van witte haren in de vacht.
  3. Raven-schimmel. Gemengd met het zwarte haar op het lichaam van het paard, geeft wit de vacht een ongewone asblauwe tint. Tegelijkertijd blijven het hoofd en de benen donker.
  4. Nachtegaal-schimmel. Dit is een ander zeldzaam type pak. Deze vachtkleur is vooral mooi in de lente, hij krijgt een fawn tint.
  5. Savras-roan. Bij dieren verschijnen verlichte vlekken en verblinding op het lichaam. Deze kleur is inherent aan de steppe en wilde paarden. Een onderscheidend kenmerk van dit pak is de aanwezigheid van witte strengen in de staart.

Rassen van roan paarden

Roan manifesteert zich op verschillende manieren. Er zijn 2 soorten witte haararrangementen: zonaal en gemengd (niet-zonaal). In het eerste geval zijn langs de borst, zijkanten, rug en buik van het dier vlekken en strepen met een lichte tint te zien. De tweede optie omvat de uniforme verdeling van witte haren over het hele lichaam. Ze vermengen zich met de wol van de basistoon en veranderen de toon.

LEZEN Paardenras

Pakfuncties

Niet alle mensen zijn gemakkelijk thuis in de kleuren van paarden, en als we het hebben over vertegenwoordigers van een roan-pak, is het nog moeilijker om in de war te raken. Het heeft verschillende kenmerken:

  1. De ogen en hoeven van dieren zijn altijd in de hoofdkleur geverfd.
  2. De kleur blijft gedurende het hele leven behouden. Blond haar wordt met de jaren soms minder verzadigd, maar verliest geen pigment.
  3. De vachtkleur van donkere paarden wordt met de leeftijd meer verzadigd. Soms vormen zich bij oudere dieren lichte appels in de borststreek.
  4. Voor sommige vertegenwoordigers van het roan-pak verandert de kleur enigszins op verschillende tijdstippen van het jaar en blijft de kleur van de manen ongewijzigd.
  5. Het haar in de staart verandert nooit van kleur. Ze zijn geschilderd in de hoofdtoon. Alleen Savras-roan paarden hebben één of meerdere lichte strengen erin.
  6. Plaatsen van snijwonden en wonden bij paarden en merries met een roankleur worden zorgvuldig verborgen dankzij een heterogene kleur. Op de plaats van huidbeschadiging groeien bij deze dieren gemengde haren, terwijl bij vertegenwoordigers van andere strepen lichte haren groeien.

Moeilijkheden bij het fokken

Wetenschappers hebben ontdekt dat het gen dat de roan-informatie draagt, niet gebonden is aan een bepaald ras of geslacht, maar alleen aanwezig is bij dieren met wilde voorouders. Om een ​​veulen met deze kleur te krijgen, moet één van de ouders drager zijn van het gen.

LEZEN Lets paardenras

Paardenfokkers fokken niet doelbewust roanpaarden. De reden hiervoor ligt in de dodelijkheid van de gebeurtenis. Bij het paren van een hengst en een merrie die een dominant roan-gen in het bloed heeft, wordt een dood of niet-levensvatbaar veulen geboren.

Een levende en gezonde baby kan alleen geboren worden uit ouders met verschillende kleuren, als een van hen schimmel is, en zelfs dan is de kans op een veulen met een ongewone vachtkleur 50%. Om deze reden fokt niemand specifiek dergelijke paarden.

De roankleur is zeldzaam en zeer gewaardeerd, omdat het vrijwel onmogelijk is om doelbewust zo’n bijzonder veulen te verkrijgen. Het dominante gen Rn is verantwoordelijk voor de unieke kleur, waarvan de drager alleen hengsten en merries is, in de stamboom waarvan er wilde voorouders zijn.

Auteur: Olga Samoilova

U kunt deze pagina bookmarken

Roan paardenpak - Farmer Online - (2024)

References

Top Articles
Despacito Justin Bieber Lyrics
Television Caraibes Chaine 22 En Direct
Funny Roblox Id Codes 2023
Pollen Count Centreville Va
Fat Hog Prices Today
Unblocked Games Premium Worlds Hardest Game
Tesla Supercharger La Crosse Photos
Rabbits Foot Osrs
Comforting Nectar Bee Swarm
Directions To 401 East Chestnut Street Louisville Kentucky
Routing Number 041203824
Waive Upgrade Fee
Nieuwe en jong gebruikte campers
You can put a price tag on the value of a personal finance education: $100,000
Uvalde Topic
OSRS Dryness Calculator - GEGCalculators
WWE-Heldin Nikki A.S.H. verzückt Fans und Kollegen
Los Angeles Craigs List
Lax Arrivals Volaris
Louisiana Sportsman Classifieds Guns
Nissan Rogue Tire Size
Nhl Wikia
Wal-Mart 140 Supercenter Products
Webcentral Cuny
Richland Ecampus
Moving Sales Craigslist
Viha Email Login
Bible Gateway passage: Revelation 3 - New Living Translation
Toothio Login
Hesburgh Library Catalog
O'reilly's In Mathis Texas
Buhl Park Summer Concert Series 2023 Schedule
Meggen Nut
How Much Is An Alignment At Costco
Taktube Irani
Of An Age Showtimes Near Alamo Drafthouse Sloans Lake
2015 Chevrolet Silverado 1500 for sale - Houston, TX - craigslist
Clark County Ky Busted Newspaper
Back to the Future Part III | Rotten Tomatoes
#1 | Rottweiler Puppies For Sale In New York | Uptown
Kgirls Seattle
Telegram update adds quote formatting and new linking options
Mandy Rose - WWE News, Rumors, & Updates
The Banshees Of Inisherin Showtimes Near Reading Cinemas Town Square
Sept Month Weather
Carteret County Busted Paper
Rescare Training Online
The Cutest Photos of Enrique Iglesias and Anna Kournikova with Their Three Kids
Sams Gas Price San Angelo
Marine Forecast Sandy Hook To Manasquan Inlet
Bradshaw And Range Obituaries
Ark Silica Pearls Gfi
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6094

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.